Det er ejerne af Svendborg Bycenter, PROARK, som har ejet centeret de sidste 18 år, som står bag transformationen af bycentret. PROARK er Danmarks største familieejede ejendomsselskab med aktiver under forvaltning for cirka 7,5 mia. kroner.
Virksomheden ejes af Michael Kaa Andersen, som stiftede virksomheden tilbage i 1987. Dengang var han en af de første, der havde fokus på kommanditselskaber, som i princippet var med til at give mange flere helt almindelige danskere mulighed for at investere i ejendomme.
Selvom det ikke længere er noget, som virksomheden udbyder i dag, udgør andelen af kommanditselskaber stadig ca. halvdelen af den portefølje, de administrerer i dag.
De resterende investeringer ligger under virksomhedens ejer, men den store andel af kommanditselskaber gør blandt andet, at PROARK har en forholdsvis stor organisation, som varetager både administration og investorpleje.
I dag har PROARK et stort fokus på hoteller. Cirka halvdelen af porteføljen ligger indenfor Hospitality. De har hoteller i Frankrig, Tyskland og England. Men også i Danmark, hvor et af de mest kendte PROARK-ejede hoteller nok er Astoria, som ligger lige ved siden af Københavns Hovedbanegård.
Head of ESG (Environment, Social og Governance), Julie Helweg fortæller: ”I dag koncentrerer vi os om at passe de investeringer, vi har, og arbejder på at strømline porteføljen, så den bliver lidt mere homogen.. Som noget af det nyeste kigger vi på investeringer indenfor solenergi. Vi har allerede et energiselskab i Spanien, men har også opkøbt noget land i Madridområdet, hvor vi skal lave nogle solcelleparker. Den vej vil vi rigtigt gerne gå, både i forhold til den grønne profil, men også fordi vi tror på, at det er gode investeringer.”
”Vi har stort fokus på ESG, og det er en af til, at jeg er blevet ansat. Der har længe været en god udvikling i gang i forhold til at arbejde med de bygninger, vi har, men der skal endnu mere arbejde til for at få de sidste med, så vi kan få bragt CO2 forbruget ned. Det er jo en af de tunge brancher, vi arbejder i. Så der er fuld fokus på den del.”
”Første step er jo at få lavet energirapporter på alle ejendomme, og så skal der laves en strategi for hver enkelte, som handler om, hvordan vi kan gøre dem endnu mere grønne end de er i dag. Det gælder både biodiversitet og hvad kan vi gøre for lejerne, hvor vi allerede har lavet en række initiativer. Jeg arbejder med et område, hvor der meget fokus og stor opbakning fra ledelsen. Det sidste er vigtigt, synes jeg.”
”Noget af det, som vi f.eks. er ved at gøre i England, er, at vi har lavet et partnerskab med virksomheden, Honeywell, der er ved at gennemanalysere vores ejendomme. Så kommer de med en strategi for, hvad der kan gøres, og hvad det koster. Her kan vi faktisk se, at vi på det ene hotel kan nedbringe CO2 forbruget med 80 %. Det ligger lidt lavere på de andre, hvor det lige nu ser ud som om, at kan reducere med 50-60 %. Samme proces skal vi i gang med på de danske hoteller – og de franske for den sags skyld.”
Vi har ret høje ambitioner omkring ESG. Det betyder også, at vi får behov for at rekruttere folk, der har kompetencer indenfor det område. Det er selvfølgelig vigtigt at, vi kommer i mål rent ejendomsmæssigt, men vi kigger selvfølgelig også på de andre elementer indenfor ESG. Når vi kigger på S’et i ESG, så er vi allerede ret langt på vores kontorer. Der er lavet mange nye tiltag, for at sikre både trivsel og sundhed for vores medarbejdere. I forhold til G’et der har vi her i efteråret fået etableret en bestyrelse, så vi sikrer os indspark fra relevante sider.”
”I forhold til Svendborg Bycenter er det virkeligt vigtigt for os, at vi får lavet noget, der passer ind i omgivelserne, og noget, som de lokale virkelig har lyst til at bruge. Det skal passe ind i tiden og det samfund, som det er en del af.”
”Vi laver i det hele taget ikke ret meget nybyg. Vi vil hellere sætte tingene i stand, og så vidt muligt bevare det, der kan bevares og selvfølgelig også genbruge materialer. Det er en af grundene til, at vi har valgt at lave en transformation for det gamle bycenter i Svendborg,” afslutter Julie Helweg.