Hvordan Skaber Vi Tiltrækningskraft?

Et revitaliseret center, kan bidrage til byens samlede tiltrækningskraft

Martin Larsen, formand for Shopping Svendborg og Svendborg Event ser særdeles positivt på den kommende transformation af Svendborg Bycenter.

”Jeg er sikker på, at det giver et revitaliseret center, som kan bidrage til byens samlede tiltrækningskraft. Et attraktivt bycenter er med til at styrke hele midtbyen. Jeg hylder især de grønne elementer, der er tænkt ind i byggeriet. De er med til at styrke den grønne tråd, som vi arbejdet på at skabe i mange år, og hele projektet taler overordnet ind i den tilgang, vi helt generelt har til midtbyen – og havnen for den sags skyld.”

”Jeg tror, det er det helt rigtige at gøre noget markant ved rammen, og jeg tror på, at det vil være medvirkende til at skabe en større diversitet i de tilbud, der er i centret.”

”Mange analyser peger jo på, at detailhandlens store udfordring er nethandlen, og jo mere attraktiv en by er, jo bedre værn er det imod at handlen flyttes online. Der har måske været en tendens til, at vi har været ”by mod bycenter”, men i dag samarbejder vi jo i langt højere grad, og der er et godt samspil mellem bycenteret og resten af byen.”

”En anden faktor er, at jeg tror, at de boliger, der også bliver skabt i Tinghaveriet, vil være en gevinst for både centerdelen og for bymidten. Der bliver bygget mange nye boliger i Svendborg, og det er godt, at der kommer flere bynære boliger, for det er med til at skabe en by, hvor der er liv. Og det kommer der, når man skaber flere boligenheder, som kan skabe en god atmosfære i byen. Det smitter også af på handlen.

Der er nogle meget interessante tanker bag transformationen af det gamle bycenter, som jeg glæder mig meget til at se blive foldet ud, siger Martin Larsen.”

Vi har en god dialog

Nogle af dem, som har været lidt bekymret ved udsigten til ombygningen, er Kunstskolen, FLUK, og vi har talt med Morten Fjordhauge Sørensen fra FLUK for at høre, hvordan deres situation ser ud lige nu.

Morten Fjordhauge fortæller: ”Som det er lige nu, der gør vi, som vi plejer. Vi er, hvor vi er. Da smykkedesigneren flyttede ud, fik vi lov til at udvide, så vi nu også har et sted til at udstille. Så min oplevelse af situationen er helt klart, at de (red. Proark, som ejer Svendborg Bycenter) er til at tale med.”

”Men vi er selvfølgelig i gang med at etablere en tættere dialog, så vi forhåbentligt kan få kommunen til at hjælpe os med fortsat at kunne lave et godt tilbud for byens unge. Vi har et tæt samarbejde med kommunen, og vi regner med, at de kan hjælpe os, når byggeriet går i gang.”

”Svendborg er en lille by, og der er kulturelt højt til loftet. Det er der mange, der har gavn af, og det har vi skabt et stærkt fællesskab omkring. Så jeg håber virkelig, at de vil hjælpe os med at finde et nyt sted, som vi kan betale.”

Morten fortsætter: ”Når der sker en byfornyelsesproces, så oplever man jo sjældent at ting bliver billigere, og derfor er vi selvfølgelig på vagt. Vi har ikke råd til at huslejen stiger, men vi har ikke noget imod, at der skal bygges. Især ikke, når der skal bygges bedre og klogere.”

”Vi har haft en rigtig god dialog, og vi har fornemmelsen af, at de forstår os, og det er jo et rigtigt godt udgangspunkt for den videre dialog.”

Der arbejdes i kulissen

Når nye boliger skal etableres ovenpå eksisterende bygningsmasse, kræver det et grundigt forarbejde, og der arbejdes lige nu intensivt for, at der bliver taget højde for alle vigtige forhold i forbindelse med ombygningen.

En af de virksomheder, som er med på den opgave, er firmaet; INGENIØR’NE, som har kontorer på Fyn og i Jylland, og som med projektleder, Andreas Koch som ansvarlig for opgaven, har påtaget sig ansvaret for at kigge på installationerne, herunder el, vvs, installation, køl, kloak og ventilation.

Andreas Koch fortæller: ”Vi er i gang med et meget vigtigt arbejde, som er den fase, hvor vi undersøger de eksisterende forhold. Når vi skal have alle de her boliger tænkt ind ovenpå den eksisterende bygningsmasse, er der jo et samspil, der skal fungere mellem det eksisterende og det nye.”

”Vi har selvfølgelig også fokus på, hvordan vi kan tænke bæredygtighed ind. Det er et helt naturligt aspekt, som vi også skal have med, og vi har nogle specialister på det område, som kan være med i processen.”

”Jeg bor selv i Svendborg, så jeg er glad for den opgave her. Det bliver helt sikkert nogle virkelig lækre boliger med en fantastisk beliggenhed i bymidten” tilføjer Andreas”.